Cognac

De witte druiven uit de Charentestreek, veelal de Ugni Blanc, en gedistilleerd 2x door een dubbele opwarming (double chauffe).

De cognac heeft dan een alcohol percentage van 70 tot 72%, en ziet er kraak helder uit. door rijping vervliegt er alcohol.

Door rijping in de vaten krijgt de cognac door de jaren heen een goud bruine kleur

Een ontdekking van de Nederlanders in de 17e eeuw. Hier door kon men de wijn branden, zo kon men de wijn in kleinere hoeveelheden vervoeren en later op de plaats van bestemming weer aanlengen.

Weet je dat je voor 1 liter cognac er 10 liter wijn nodig is.

Everything you always wanted to know about cognac, cognac-ton.nl

Meer informatie over de cognac en het wijngebied van de Cognac

Het ontstaan van Pineau des Charentes, was een vergissing…

Pineau des Charentes is een veel gedronken apéritief in Frankrijk

Per vergissing is de drank Pineau des Charentes ontstaan. Volgens overlevering is in het jaar 1589 een bedrijfsongelukje gebeurt, de most (versgeperste druivensap) is bij een vat cognac gegoten, men was in de veronderstelling dat het vat leeg was.

Een paar jaar later had de boer nog een vat nodig voor cognac en kwam er bij toeval achter dat er nog wat in zat. Een ander verhaal is dat een dochter van de boer ging trouwen en de cognac was op een gegeven moment op, de boer ging op zoek naar nog een vat met inhoud. Dit bleek geen cognac maar een totaal nieuw drankje, dat later de naam Pineau des Charentes kreeg.

Het productieproces van Pineau des Charentes

De most (VERSGEPERSTE DRUIVENSAP) wordt bij de cognac gegoten als de cognac tenminste 60% alcohol bevat, bij minder hoge alcohol krijg je gisting in het vat dus een kleren bende in de kelder (vaten die knappen). De pineau des Charentes heeft een alcoholpercentage van 17 tot 22%.

Wil je meer weten over Pineau des Charentes, blanc, rose en vieux kijk dan op pineau.be